Intelligence Watch | Solcellsrevolutionen ger nytt hopp
16223
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16223,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

El från solceller växer snabbt globalt och priset har fallit dramatiskt. Det ger hopp om en fossilfri framtid.

 

Världens samlade kapacitet av solkraftsanläggningar har ökat från närmast noll 2000 till 50GW 2010 och 305GW 2016. I synnerhet har Kina, Japan och USA ökat kapaciteten under senare år, medan tillväxten i Europa har mattats av efter minskade subventioner i Tyskland och Storbritannien. Tyskland var på grund av sin energiomställning världens största solenergiproducent med 38GW 2014, men har passerats av Kina. I Europa finns nu 104GW solkraft.

 

Sverige har få soltimmar totalt och under de perioder under året som energibehovet är som störst. Produktionen är ännu mycket begränsad.  Intresset är dock på uppgång och flera kommuner har börjat med solkartor för att påvisa vilka fastigheter som lämpar sig för solcellsanläggningar. Sparbanken Syd har tillsammans med Ystads kommun, Rotary S:t-Petri, Svarte Byalag och Villaägarföreningen dragit igång ett projekt för att göra sydöstra Skåne till Sveriges solcellstätaste region 2025.

 

Till optimisterna om solenergins framtid hör även Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på avdelningen för miljösystemanalys på Chalmers, som i Miljöaktuellt har uppskattat att solen kommer att stå för 50 procent av elförsörjningen i Sverige i framtiden. Planer finns även på att via kraftledningar överföra el från solkraftverk i norra Afrika och Mellanöstern till Europa.