Intelligence Watch | Micael Nord är ny styrelseordförande i Intelligence Watch
Intelligence Watchs styrelseordförande är Micael Nord, näringslivsdirektör Malmö stad
Intelligence Watch styrelseordförande Micael Nord
35840
page-template-default,page,page-id-35840,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Micael Nord är ny styrelseordförande i Intelligence Watch

På Intelligence Watchs konstituerande styrelsemöte den 4 maj 2020 blev Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad sedan september 2019, vald till ny ordförande. Han har tidigare bland annat arbetat som EU-sekreterare i Sveriges riksdag, marknadsansvarig i Halmstads kommun, utvecklingschef i Göteborgs Stad, biträdande utvecklingsdirektör i Region Skåne och som region- och stabschef på den statliga myndigheten Svenska ESF-rådet. Micael är utbildad statsvetare från Göteborgs universitet och har även studerat i London och Rom. Vi träffade honom för en intervju.

IW: Grattis Micael till utnämningen som ny ordförande i Intelligence Watch! Hur ser du på uppdraget och vilka förväntningar har du?

– Tack! Jag ser verkligen fram emot att tillsammans med övriga styrelsen och medlemmarna sätta fokus på viktiga frågor för Skåne och Sverige. Vi behöver analyser som hjälper oss att identifiera möjligheter, ofta i gränslandet mellan den privata sektorn och det offentliga. Jag hoppas också att Intelligence Watch kan uppfattas som lite ”obekväm” ibland; vi måste våga lyfta ämnen och ställa frågor som också är lite utmanande.

– Jag vill också passa på att tacka min företrädare Christer Larsson som tillsammans med Intelligence Watchs chef och grundare Anders Olshov och övriga medlemmar byggt upp verksamheten till vad den är i dag.

IW: Som du nämnde var din företrädare på posten som ordförande Malmö stads förre stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson, medan du är näringslivsdirektör. Hur påverkar det Intelligence Watch framöver? Skall vi förvänta oss mer fokus på näringsliv och ekonomi och mindre på stads- och samhällsbyggnad?

– Jag tycker att Intelligence Watch har ett tydligt fokus på näringslivsfrågor och en hållbar ekonomi. Sen är ju t.ex. stadsbyggnadsfrågorna oerhört centrala utifrån ett näringslivsperspektiv. Här hoppas jag också på ett betydande engagemang från näringslivet i Intelligence Watch, i att vara med att påverka, sätta dagordningen och bidra till vår verksamhet.

IW: Är det någon speciell fråga du brinner för och där du ser att Intelligence Watch ger möjlighet att agera?

– Jag tror det är viktigt att organisationer som Intelligence Watch hjälper till att höja blicken, både vad gäller framtidsspaningar, men också de globala perspektiven. I det perspektivet gillar jag särskilt den analys som Intelligence Watch gjorde i höstas, om skånska affärsförbindelser med Japan. Analysen visar på ett nuläge som jag tror många inte riktigt kände till, men ger också tydliga förslag på hur affärsförbindelserna kan fortsätta att utvecklas. Det gillar jag!

– Intelligence Watch behöver också vara relevant och aktuellt, lite snabbfotad. Här har vi ju det läge vi är inne i nu, med Corona, som exempel. Hur påverkar det samhället och näringslivet, vilka konsekvenser ser vi, men framför allt vilka möjligheter finns när pandemin lagt sig? Här hoppas jag att vi kan spela en aktiv roll.

IW: Intelligence Watch är en skånsk tankesmedja med stort regionalt engagemang, men medverkar då och då i den nationella debatten. Hur ser du på balansen mellan att verka regionalt och nationellt? Var bör tyngdpunkten ligga?

– Jag ser nog inte behovet av uppdelning eller avgränsning på det sättet. Jag tänker att vi är fast förankrade i att ha ett skånskt, sydsvenskt eller öresundskt perspektiv, även på de nationella eller för den delen internationella frågorna. Här tror jag det är viktigt att inte enbart fokusera på Stockholm, utan också på exempelvis Köpenhamn och Hamburg.