Intelligence Watch | Framåt Skåne!
35692
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-35692,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Andra upplagan av konferensen Skånes ekonomi

FRAMÅT SKÅNE!

 

Tid: 22 oktober 2019 kl 13.00-17.00

Plats: Studio i Malmö, Nordenskiöldsgatan 24

 

Skåne behöver förändras – för att få ekonomin att växa och blomstra, för att klara omställningen mot ett hållbart samhälle och för att möta invånarnas förväntningar

 

Program

 

13.00-13.05 ”Framåt Skåne! – inledning”: Anders Olshov, chef Intelligence Watch, och dagens moderator Christer Larsson, ordförande i Intelligence Watch

 

 

Tema: Skånska nydanare i utvecklingens front

13.10-13.25 ”Tvätta utan tvättmedel som affärsidé”:

Mats Marklund, vd Swatab (Scandinavian Water Technology AB)

 

Är en tvättrevolution på gång ledd från Skåne? Swatab tvättar kläder utan att använda tvättmedel, bidrar till en renare värld, bättre hälsa och lägre energiförbrukning

13.30-13.45 ”Växande livsstilsföretag på planetär mission”:

Cecilia McAleavey, Sustainable Eating & Public Affairs Oatly

 

Oatly har med stor framgång omdefinierat sig från livsmedels- till livsstilsbolag. Dess havreprodukter finns på 2500 caféer och 1500 mataffärer. Omsättningen har passerat en miljard kronor. Från Lund till Landskrona, Malmö, USA, Kina och så småningom Indien missionerar företaget att havre kan ersätta mjölk.

13.50-14.10 ”People & Planet Positive leder och inspirerar andra”:

Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager, IKEA Services AB

 

IKEA skall bli klimatpositivt 2030 och inspirera andra att leva mer hållbart. Bl.a. vill IKEA höja medvetenheten om livsmedlens betydelse och minska deras klimatpåverkan. Mer växtbaserat, köttfribulle, cirkulär sallad, mindre matsvinn och bättre djurhållning är några recept.

14.15-14.35 ”Klimat, innovationer och ekonomi i samverkan”:

Annika Winsth, chefekonom Nordea

 

Annika Winsth talar klarspråk om de stora sambanden. Tillväxt – ja men klok och hållbar. Att låta klimatet och sociala aspekter ta plats i businessen blir snabbt avgörande för att lyckas framöver.

14.40-15.05 Fikapaus med mingel

15.05-15.20 ”15 år med tillväxt”:

Jonas Hansson, Chief Information Officer och medlem av koncernledningen Axis

 

Axis blev först i världen med att koppla ihop kameror i ett digitalt nätverkssystem. Idag finns över 2 000 anställda i Lund och har omsättningen passerat 10 miljarder kronor. Marknaden växer och Axis planerar för fortsatt expansion och nya innovationer

15.25-15.45 ”Samtal om småföretagens villkor och den regionala utvecklingen i Skåne”:

Marie Krüeger, vd Almi Företagspartner Skåne & Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Skåne

 

Småföretagen brottas ständigt med finansieringen i uppstarts- och tillväxtfasen. Men vilka får finansiering och vilka nekas?

 

Skåne är både en av Sveriges tillväxtregioner och en region med relativt hög arbetslöshet. Vilka är de viktiga frågorna för Region Skåne för att skapa en positiv utveckling med både ekonomisk tillväxt och social och miljömässig hållbarhet?

Tema: Den kommunala förnyelsen

15.45-16.00 ”Omställningsbehov för innovativa Lund i ett nytt ekonomiskt-geografiskt Skåne”:

Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande (L), Lunds kommun

 

Lund har länge varit Skånes kunskapsnod i den globala ekonomin och satsningarna på forskning fortsätter. Samtidigt ökar den glokala konkurrensen. Vilket omställningsbehov föder det?

16.05-16.20 ”Halvmiljonstaden Malmö – möjligheter och utmaningar”:

Andreas Norbrant, stadsdirektör Malmö

 

Malmös befolkning och näringsliv växer och staden planerar för 500 000 invånare – en nivå Köpenhamn passerade så sent som 2001. Hur måste kommunen anpassa sig för att den snabba tillväxten skall bli framgångsrik?

16.25-16.40 ”Digitala Helsingborg möter framtiden”:

Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborg

 

Helsingborg utmärker sig både som ”Årets miljökommun” och en stad i digitaliseringens front. Det talas om att utveckla en ”smart city”. Kan Helsingborg visa Skånes övriga kommuner vägen?

16.45-17.00 ”Framåt Skåne! – förändring för framåtskridande”:

Anders Olshov, chef Intelligence Watch

 

Att stå still är det samma som att bli omsprungen. Skåne måste göra strategiska val och våga förändras – att ta de nödvändiga kliven framåt!