Den 15 mars 2022 släppte Intelligence Watch rapporten “Malmö-Lundstaden” under konferensen ”Intelligence Watch Summit: Tillväxtmotorn Malmö-Lund”. Enligt analysen pågår en stadsbildning mellan Malmös tätort, Lomma, Burlöv, västra Staffanstorp och Lunds tätort. På en yta mindre än Helsingborg eller Göteborgs kommuner bor cirka 525 000 invånare som i ökad utsträckning interagerar såsom de levde i en stad. Årets konferens följer upp fjolårets genom att behandla livet, mobiliteten och planerna för att ge fler möjlighet att leva och verka i Malmö-Lundstaden – och det är det riktigt många som vill!
Tid: 16 maj. Mingellunch: kl 12.00-13.00. Konferensprogram: kl 13.00-16.30. Plats: Studio Meetingpoint, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö, lokal Mega
13.00-13.05
Välkommen: Christoffer Nilsson, kommundirektör Lund och styrelseledamot Intelligence Watch
13.05-13.20
“Attrahera och behålla internationella talanger i Skåne”: Samtal med Lisa Andersson, Talent Attraction Developer vid International Citizen Hub Lund. Vad gör Sverige för att attrahera talanger och vad kan Skåne erbjuda? Hur arbetar hubben med expats och deras medföljande?
13.25-13.40
“Ökade möjligheter på Malmö-Lundstadens arbetsmarknad”: Anna Råman, analyschef Region Skåne. Utbudet av utbildning och karriärmöjligheter har aldrig varit större. Motsvarande har företagen och det offentliga aldrig haft ett lika kvalificerat humankapital att rekrytera från.
13.45-14.00
“Malmö-Lundstaden som skandinavisk nod”: Anders Olshov, chef Intelligence Watch. Malmö och Lund är var för sig för små för att kunna hävda sig i den globala storstadskonkurrensen men bildar tillsammans en stad med större attraktionskraft, förmåga och arbetsmarknad.
14.00-14.15
“Ny stadsutveckling när Burlöv blir knutpunkt”: Jenny Moberg, VD Burlöv Center AB. Ombyggnaden av Burlöv station till pendlarstation för Pågatåg och Öresundståg och med två nya spår är snart klar. Fastighetsbolaget Trianon är ett av företagen som tänker utnyttja det förbättrade kommunikationsläget.
14.15-14.35
“København og Hovedstadens udvikling – oplæg om Fingerplanens betydning for hovedstadens udvikling og kommunernes rolle i et regionalt perspektiv”: Sara Aasted Paarup, underdirektør Plan- og Landdistriktstyrelsen.
14.40-15.10
Mingelfika
15.10-15.30
“Stadsplanering och makrokommunalt samarbete”: Samtal med Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör Malmö, som är utbildad kulturgeograf och på sin meritlista även kan ståta med stadsbyggnadsdirektör Lund.
15.30-15.45
“Hjärup Västerstad”: Carola Joelsson, regionchef Skanska Bostadsutveckling Sydväst. 2024 skall Skanska påbörja utvecklingen av Hjärup Västerstad där det på sikt skall byggas 1300 bostäder för runt 3000 personer. Ambitionerna är att utveckla en socialt levande småstad med biologisk mångfald.
15.50-16.05
“Bebyggelseutveckling och (mellan)kommunal planering”: Tomas Lexén, stadsarkitekt Staffanstorps kommun. Det planeras för en bygg- och befolkningsboom i Hjärup. Men tätorten är insprängd mellan kommunerna runt omkring: Burlöv, Lomma och Lund. Hur tänker Staffanstorps kommun kring det?
16.10-16.25
“Cirkus Syd och samverkan med Malmö stad och Lunds kommun om att starta en ny cirkusbiennal”: Samtal med Lina Frank, cirkusdirektör Cirkus Syd, om vad som planeras.
16.30
Tack för idag!
Anmälan
Anmälan: Intelligence Watch medlemmar går kostnadsfritt och är välkomna att medta en gäst. Konferensavgiften för icke-medlemmar, 795 kronor exklusive moms, inkluderar mingellunch och fika. Anmälningsfrist: 10 maj till info@intelligencewatch.org. Vänligen uppge ev. kostpreferenser och faktureringsuppgift (icke-medlemmar). Vid förhinder: Avanmälan 24 h före konferensen.
Tankesmedjan Intelligence Watch
Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor. Genom kvalificerad analys och forskning, framtidsspaning och opinionsbildning inom dessa områden och därtill hörande tvärvetenskapliga områden som stadsbyggnad, hälsa och kommunikation med mera bidrar tankesmedjan till ett bättre Sverige och en bättre värld. Intelligence Watch har sin bas i södra Sverige och drivs som ett offentligt-privat samarbete utan vinstintresse och med finansiering från företag, offentliga organisationer och akademi.