Ventilationsföretaget Lindab ligger i absolut framkant i världen för att möta EU-direktivet om att alla nya kommersiella byggnader skall ha nollutsläpp – nettonoll – 2030. Ventilationssystemen i en modern byggnad idag är gigantisk komplext med spjäll, sensorer, kanaler och ett digitalt universum för att styra, något som driver efterfrågan på Lindabs produkter och gör mig optimistisk på sikt, sade bolagets CEO Ola Ringdahl i ett samtal med Pontus Herin, journalist Dagens Industri, under konferensen Skånes ekonomi. Enligt Ringdahl drar byggnaderna 40 procent av Europas energikonsumtion i form av värme, kyla och ventilation.
Han menade att Sverige borde kunna gå före, men tyckte sig se motsatsen: att Sverige släpar efter t.ex. Danmark i att investera i energi och infrastruktur och gav en ordentlig känga: “Den värmepumpsteknologi som vi fortfarande tror är den ledande i världen, som vi har anammat i Sverige, är på väg att bl ganska passé. Det finns andra tekniker som är betydligt mer lovande.” Han tillade att “vi måste bli mer varsamma på var teknikskiften ligger”.
Sedan Ola Ringdahl tillträdde som CEO 2018 har Lindab förtätat och fokuserat produktportföljen och den geografiska närvaron. Verksamheten har koncentrerats från 32 till 19 länder och avyttrats i icke-demokratiska länder. Att verksamheten i Ryssland kunde avyttras nyårsafton 2021 beskrev han som särskilt lyckosamt. Under samma period har Lindab förvärvat 27 bolag, mycket för att vinna tid och snabbare förvärva teknologi eller etablera ny geografisk närvaro, enligt Ringdahl. I det sammanhanget spelar hållbarhetsfrågorna en roll. Det är mycket nytt kring hållbarhet som småbolagen har svårt att klara av och därför söker de en stark moder som kan tillföra resurser, sade han.
Lindab har huvudkontor i Grevie på Bjärehalvön, 14 miljarder kronor i omsättning 2023 och 5 000 anställda, varav 1 000 i Skåne och 700 i Danmark.