Intelligence Watch | Skanes_ekonomi_2022
36423
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-36423,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
5:e upplagan av konferensen av Skånes ekonomi sker i farornas tid. Nordeas chefekonom Annika Winsth kommenterar den nya ekonomiska spelplanen. Vi lyfter energifrågan som ett av konferensens två huvudteman. Det andra är bank & försäkring där intressanta satsningar pågår. Dessutom följer vi upp H22 och hör hur man tjänar pengar på sopor.

 

TID: 27 oktober 2022 KL 12-17 + mingel

PLATS: Studio Meetingpoint, Nordenskiöldsgatan 24

12.00-13.00 Salladslunch med mingel

Moderator: Anders Olshov

 

13.00-13.05 Introduktion Micael Nord, näringslivsdirektör Malmö stad och ordförande Intelligence Watch

13.10-13.30 Samtal med Max Åhman, universitetslektor vid Miljö- och energisystem Lunds universitet

 

Max har ägnat de senaste tio åren till att analysera hur den globala klimatpolitiken påverkar de energiintensiva industrierna och hur ny efterfrågan i kombination med snabb tillväxt av förnybart förändrar elsystemet. Hur går vi från dagens energikris mot ett robust och fossilfritt system? Hur kan aktörer i Skåne bidra?

13.35-13.55 Samtal med Fredrik Emilson, vd Höganäs AB

 

Höganäs AB drabbas hårt av de höga energipriserna. Tillverkningen är extremt energiberoende och känsligheten för prisutvecklingen på naturgas, el och grön energi stor. Det höga energipriset i Skåne relativt delar av omvärlden kan riskera de framtida investeringarna i Skåne och hota målsättningen att bli världens första fossilfria metallpulverföretag.

14.00-14.25 ”Ny ekonomisk spelplan för Sverige och världen”: Annika Winsth, chefekonom Nordea

 

Geopolitiska spänningar och krig, förändrade varukedjor, inflation skyhögt över inflationsmålet, fallande reallöner och centralbanker som panikhöjer räntorna förändrar spelplanen för Sverige och världen. Skruvarna dras nu åt så häftigt att en djup lågkonjunktur eller än värre ekonomisk kris kan stå för dörren.

14.30-14.45 Samtal med Olle Eliasson, chef för strategi, hållbarhet och innovation på Kraftringen

 

Som regionalt energibolag bidrar Kraftringen till leveranssäkerhet och rimligt prissatt energi och till miljöhänsyn i de delar av Skåne där bolaget verkar. Framöver planeras stora investeringar i ny kraftvärmeproduktion i Örtofta, en investering beräknad till 2,5 miljarder kronor. Hur påverkar den rådande osäkerheten på marknaden investeringsbesluten?

14.50-15.20 Fikapaus med mingel

15.20-15.40 Samtal med Malin Dahlroth, nytillträdd vd Sysav

 

Skall Skåne bli världens mest hållbara region är avfalls- och återvinningsföretaget Sysav en nyckelaktör. Här levereras fjärrvärme, återvinns textilier, planeras koldioxidinfångning och förädlas det skräp som bl.a. två miljoner besökare slänger på återvinningscentralerna – och det ger vinst!

15.45-16.00 Samtal med Mikael Kipowski, utvecklingsdirektör Helsingborgs stad

 

Helsingborgs stad har satsat stort på H22, får ny kommunstyrelseordförande efter 16 år och ny kommundirektör. Hur påverkar det staden, näringslivet och utvecklingen vad gäller innovation och hållbarhet? Vad händer med kommunekonomin framöver?

Tema Bank & Försäkring

16.05-16.20 ”Bank- och försäkringsbranscherna i Skåne”: Anders Olshov, chef Intelligence Watch, presenterar ny analys

 

Intelligence Watch följer upp sin tidigare rapport om att företagen skapat 8 000 jobb genom att flytta huvud- och regionkontor till Malmö med en ny analys av de två närliggande branscherna bank och försäkring.

16.25-16.40 Samtal med Veine Svensson, chef distrikt Syd SEB

 

Under en följd av år lade affärsbankerna ned kontor för att växa digitalt och på IT-avdelningen. Nu kommer nya positiva signaler från SEB som sedan några år tillbaka expanderar snabbt i Malmö inom distansrådgivning. Varför väljer SEB att växa i Malmö nu och vilka är planerna de kommande åren?

16.45-17.00 Samtal med Susanne Bäsk, vd Länsförsäkringar Skåne

 

Länsförsäkringar Skåne med 600 anställda har de senaste åren samlokaliserat sina två stora kontor i Helsingborg och Malmö till det nya huvudkontoret Gängtappen i Västra Hamnen som förvärvades 2019. Vilka var anledningarna? Hur ser framtiden ut för satsningar inom IT och AI när branschen digitaliseras ytterligare?

17.00: Mingel med eftersnack

Anmälan:

Deltagaravgift: 895 kronor exkl. moms. Vid anmälan av minst två deltagare utgår 20% rabatt. Medlemmar av Intelligence Watch går kostnadsfritt. Anmälan senast 24 oktober 2022 till info@intelligencewatch.org. Intelligence Watch är en oberoende ideell förening med bas i Skåne som arbetar för hållbar utveckling. Kontakta oss gärna för mer information om medlemskap eller läs mer på vår hemsida här.