Skip to content Skip to footer

Intelligence Watch tog initiativ till Japan Bridge Scandinavia

På kort tid har Malmö-Lund tagit stora steg mot att bli en japansk hubb i Skandinavien genom bildandet av föreningen Japan House Scandinavia, som sedermera bytt namn till Japan Bridge Scandinavia, och etableringen av Japan Business & Innovation Hub på Minc i Malmö. Det är resultatet av ett projekt som Intelligence Watch påbörjade 2019 och som motiverades med att dra nytta av den unika Japanexpertis och de starka Japanrelationer som finns i Malmö-Lund vad gäller näringsliv och forskning samt EU:s frihandelsavtal med Japan, världens största, som trädde i kraft samma år. Det var ett initiativ som låg i tiden då de geopolitiska förutsättningarna höll på att förändras. Nedan berättar Intelligence Watchs chef Anders Olshov historien om hur tankesmedjan fick Skåne att satsa mot Japan.

“Det hela började med  rapporten Affärsförbindelser Skåne-Japan som Intelligence Watch publicerade i november 2019 som rapport, genom debattartikeln Skåne behöver se och utnyttja möjligheterna när det gäller fördjupade relationer och mer handel med Japan i Sydsvenskan och HD och genom att arrangera ett seminarium om affärs- och forskningsrelationerna mellan Skåne och Japan, där Martin Gren berättade om hur Axis framgångsrikt etablerade sig i Japan, dåvarande honorär generalkonsuln för Japan i Malmö Leif Almö pratade om sina omfattande erfarenheter av Japan, vd Cerold Andersson berättade om Fanuc Nordic och företagets flytt från Stockholm till Malmö, Viktor Öwall, rektor LTH, redogjorde för det svensk-japanska forskningsutbytet MIRAI och Ulrika Ringdahl, vd Invest in Skåne, förklarade varför Japan var en prioriterad marknad.

Året därpå, den 29 september 2020, arrangerade Intelligence Watch ett högnivåmöte med Sveriges före detta EU-kommissionär Cecilia Malmström, kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh, departementsrådet Carl Rosén, Näringsdepartementet, och tunga representanter från Skånes näringsliv och universitetsvärld med flera. På mitt förslag ställde sig mötesdeltagarna bakom att bilda föreningen Japan House Scandinavia. Jag drog sedan i trådarna, skaffade intressenter och agerade mötesordförande vid föreningens konstituerande den 22 april 2021, då Sveriges dåvarande ambassadör i Japan, Pereric Högberg, från Tokyo önskade den nya föreningen all lycka.

Tidigt backades initiativet upp av Malmö stad, Malmö och Lunds universitet och flera företag såsom Fanuc, Ikea och Skanska. I synnerhet stödet från Malmö stads näringslivskontor var avgörande för att projektet skulle kunna ros i hamn. Ett syfte var, förutom att utveckla relationerna mellan Skandinavien och Japan generellt, att göra Malmö-Lund till en japansk hubb i Skandinavien.

Föreningen har successivt växt till 20 medlemsorganisationer. Skånska delegationer har besökt Japan och japanska Malmö-Lund. Det breda intresset från inte minst näringslivet var en bidragande orsak till att Malmö stad valde att etablera Japan Business & Innovation Hub på Minc i Malmö. Hubben invigdes den 20 maj 2024 av Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, i närvaro av ett hundratal personer, varav bl.a. en japansk affärsdelegation med representanter från företag som Oki, JSR, NTT Communications och Docomo samt Japans ambassad i Sverige och JETRO (Japan External Trade Organization). Malmö stad har därutöver gått med i det japanska hållbarhetsarbetet Global City Networks for Sustainability (G-NETS) som leds från Tokyo.

Malmö stads näringslivsdirektör Micael Nord, som även är styrelseledamot i Intelligence Watch, blev vald till föreningen Japan Bridge Scandinavias förste styrelseordförande och är idag ledamot i föreningen, ersatt som ordförande av Ofelia Madsen med en bakgrund inom Sony.

Det är oerhört glädjande att det som började med en rapport, en debattartikel och ett seminarium fem år senare har gett upphov till två föreningar och verksamheter, som tillvaratar den fragmenterade expertis som fanns tidigare och nu förädlas i värdeskapande strukturer för att främja relationerna och näringslivsutbytet mellan Japan och Skåne, Sverige och Skandinavien. Fast tankarna om en skånsk satsning mot Japan fick jag långt tidigare. 

Jag läste den danska affärstidningen Børsen som skrev ganska mycket om de ökade spänningarna mellan USA och Kina och förstod att det här kommer att påverka Sverige. Delegationerna som reste till Kina var omfattande under perioden 2010-2015, men jag hade besökt Japan, bland annat J-PARC som är en neutronspallationsanläggning som ESS i Lund hämtat mycket inspiration från, och tänkte att landet med ett förändrat geopolitiskt läge kommer att bli mer intressant igen. Som tidigare chef för Øresundsinstituttet var jag begränsad i vilka frågor jag kunde lyfta, men efter att Canon förvärvat Axis 2015, jag startat upp Intelligence Watch under 2016 och frihandelsavtalet mellan EU och Japan tog form så beslöt jag att göra ett försök att väcka Skånes intresse för Japan. Det var en djärv, originell framstöt. Jag trodde på idén, men vågade ärligt talat inte tro att den skulle slå rot som den gjorde. Det som var djärvt då har nu blivit närmast officiell svensk politik. Jag gläds åt att Sverige och Japan ingått strategiskt partnerskap och det svenska engagemanget på världsutställningen i Osaka 2025.

Idag är jag förutom upphovsman till Japan Bridge Scandinavia styrelseledamot, kassör och nyhetsredaktör för föreningen och har sedan dess bildande författat rapporten Scandinavia’s Sustainable Tech Banana Beckons Japan samt publicerat artikeln Swedish-style paternity leave could unleash Japan’s potential i The Japan Times.

Jag vill understryka att projektet inte har något med privata intressen att göra. Jag kan inte japanska och är ingen nörd av t.ex. manga eller anime. Alla som deltar i föreningen arbetar helt ideellt. Drivkraften var istället att utnyttja Skånes komparativa fördelar i förhållande till övriga Norden. De är enligt min mening den geografiska närheten till Danmark, Tyskland och Polen samt de starka banden till Japan via ESS, Max IV, Sony och Axis i Lund, bilimporten i hamnen, flera exportföretag, delfinansieringen av World Maritime University från Nippon Foundation, utbildningar i Japankunskap vid Lunds universitet och ett förvånansvärt stort antal människor som verkat i Japan. Dessutom skapar Copenhagen Airport en relativ närhet i förhållande till övriga Nordeuropa. Det ganska svala svenska intresset för Japan som har en betydande vikt ekonomiskt, politiskt och kulturellt i världen öppnade en möjlighet för Skåne. Kan inte Malmö-Lund ta en position som japansk hubb i Norden? Det vore intressant att testa, tänkte jag.

Helt opåverkad av Japan är jag dock inte. Jag dricker sencha, grönt te, från Kyoto sedan länge och äter sushi. Jag har varit på teceremoni med teinstruktören Per Brekell och även intervjuat honom. På sistone har jag även börjat se japanska filmer, både Miayzakis animerade filmer ihop med barnen och vuxenfilmer, många av fantastisk kvalitet där jag särskilt vill nämna Kvinnan i sanden av Teshigahara från 1964 och Mot solnedgången av Kawase från 2017 som är poetiskt vacker. Jag har även läst några böcker av japanska författare och gillade t.ex. starkt De förlorade minnenas ö av Yoko Ogawa. När jag nyligen skulle köpa en mobiltelefon föll valet på en Sony Xperia 1 VI som har otrolig Carl Zeiss-optik, ljud och skärmupplösning. Man får ta det bästa från varje land.”

Anders Olshov

Japan Bridge Scandinavia och Japan Business & Innovation lever nu sina egna liv, men Intelligence Watch fortsätter som initiativtagare till de skånska Japansatsningarna att idémässigt verka för att vår region skall utvecklas ekonomiskt hållbart tillsammans med Japan, en viktig partner i den geopolitiska situation vi befinner oss i.

Bilden ovan från vänster: Shintaro Kawamura, Managing Director Oki Data Corporation, Satoshi Morishita, General Manager New Business Development JSR Corporation, Yuhiko Fujiwara, Executive Officer/Chief Innovation Officer Oki Electric Industry Co Ltd, Noboru Konno, President Japan Innovation Network & Professor Tama University Graduate School, Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande Malmö, Yoichi Oshima, Vice President for Government and Industry Relations Tokyo Tech & Professor Emeritus, Kumamoto University, Terukazu Kokubo, Senior Manager JSR Corporation, Seigo Tomatsu, Representative Director OPEN HUB, Docomo Business.

Tankesmedjan Intelligence Watch

Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor. Genom kvalificerad analys och forskning, framtidsspaning och opinionsbildning inom dessa områden och därtill hörande tvärvetenskapliga områden som stadsbyggnad, hälsa och kommunikation med mera bidrar tankesmedjan till ett bättre Sverige och en bättre värld. Intelligence Watch har sin bas i södra Sverige och drivs som ett offentligt-privat samarbete utan vinstintresse och med finansiering från företag, offentliga organisationer och akademi.

© 2025 Intelligence Watch. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates