Många bolag och hushåll är i behov av lägre räntor och då inflationen åter är obefintlig kommer Riksbanken att sänka styrräntan i snabb takt ned till åtminstone 2,25 procent, troligtvis 2,00 procent, under 2025. Det förutspår Annika Winsth, chefekonom Nordea, som bedömer att de lägre räntorna bidrar till att lyfta konjunkturen 2025 och 2026 och får BNP att växa med 1,9 respektive 2,6 procent.
Enligt Winsth finns det en risk att Riksbanken sänker räntan för mycket, ned till 1,50-1,75 procent, långt under den räntebana på 2,25 procent som den själv pekar ut. En centralbanks främsta uppgift är dock att skapa stabilitet, säger hon, och då är det olämpligt att gå under 2,00 procent. Hon vill inte tillbaka till de tvära kast i räntor och BNP som svensk ekonomi upplevt under senare år.
De geopolitiska riskerna är stora framöver, men Winsth anser att “flera ministrar svartmålar” Sverige och svensk ekonomi och vill därför nyansera bilden. Sverige får tillsammans med Danmark, Norge och Finland topplaceringar vad gäller global konkurrenskraft, digital konkurrenskraft, innovation och i world happiness index som visar att vi står oss väl och är lyckligast i världen, säger hon och lyfter fram tre parametrar som viktiga: 1. Vi accepterar inte hur stora klyftor som helst. De växer i USA och blir en utmaning för dem; 2. ingenjörskonsten med vilken hon avser att befolkningen är välutbildad; och 3. tilliten till det politiska systemet, till varandra och vid affärer. Kina är idag i världsklass i flera segment såsom bilar och batterier, men den svenska och nordiska modellen fungerar och är värd att försvara, anser Winsth.
Föredraget ägde rum på konferensen Skånes ekonomi arrangerad av tankesmedjan Intelligence Watch den 29 oktober 2024.