Färre barn och fler äldre 2033 jämfört med 2023, 24 000 färre i åldrarna 0-15 år och 29 000 fler över 80 år. Så sammanfattar statistiker Sara Mikkelsen Region Skånes färska befolkningsprognos som hon presenterade på konferensen Skånes ekonomi arrangerad av Intelligence Watch den 29 oktober 2024. På samma konferens konstaterade Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma, att femtio år av tillväxt är över och att de demografiska förändringarna får stora konsekvenser för kommunerna framöver.
Enligt Region Skånes prognos ökar befolkningen totalt i Skåne med 68 695 invånare 2023-2033, svarande till en ökning med 0,5 procent per år. Det är en väsentlig inbromsning från den föregående tioårsperioden då ökningstakten låg på 1,1 procent per år. Bakom förändringarna ligger såväl minskat barnafödande, minskad invandring och att vi lever längre. En viktig förändring är att genomsnittsåldern då kvinnor föder sitt första barn har ökat från drygt 28 till drygt 30 år mellan 2000 och 2023, vilket har ett starkt samband med slutligt antal barn.
Uppdelat på geografi förväntas sydvästra Skånes befolkning öka med 58 000 invånare 2023-2033, nordvästra Skåne med drygt 16 000 och sydöstra Skåne med 4 000, medan nordöstra Skåne förväntas minska med några hundratal invånare. Trots den lägre folkökningen på cirka 6 900 invånare per år i Skåne förväntas bostadsbehovet fortsatt växa ganska kraftigt. Det beror på att de äldre blir fler, som ofta bor i ensamhushåll, medan barnfamiljerna blir färre, d.v.s. det behövs fler små lägenheter. Region Skåne räknar med totalt 5 800 fler hushåll under perioden.
Under konferensen frågade moderator Anders Olshov vad prognosen innebär för Lomma, som beräknas vara den enda kommun i västra Skåne vars befolkning minskar fram till 2033. Robert Wenglén menar att Lomma ligger främst i en ny trend – som syns i hela Europa – präglad av färre barn, fler äldre och en utglesning i bostadsbeståndet, som förvisso kan resultera i fler bostäder men med färre boende i varje bostad. För Lommas del påverkar de höga bostadspriserna negativt: de unga har ofta inte råd att flytta till kommunen, vilket gör att inflyttarna är äldre och därför bor färre år med barn i kommunen.
En huvudanledning till att Lomma skiljer ut sig i västra Skåne är även klimatförändringarna, säger Wenglén. Länsstyrelsen ställer högre krav för att ge bygglov enligt Plan- och bygglagen och då Lomma är en lågt liggande kustkommun med mycket åkermark har det blivit svårare att få igenom detaljplaner, vilket resulterat i ett minskat bostadsbyggande jämfört med tidigare. Framöver måste kommunen banta inom flera områden: förskolor har redan börjat stängas och nu skall även grundskolor läggas ned. Medel förs över till socialnämnden för finansiering av särskilda boenden och hemtjänsten. Lomma må vara tidigt ute, men övriga Skåne och Sverige kommer att gå i samma riktning.