Kalkmoränen spelar en avgörande roll i Skånes ekonomiska historia. Jägarna sökte sig till den, från Helsingborg ner mot Eslöv och Ystad och i sydväst samt vid Kristianstad, när de blev bönder för 6 000 år sedan, inte för att bruka jorden då redskapen för att ta den i bruk saknades, utan för att boskapsskötseln underlättades, säger historikern och författaren Gunnar Wetterberg.
Han påtalar Uppåkras dominans och kyrkans landskap, förklarar Grevefejdens betydelse och motiverar varför Kristian III ganska lättvindigt släppte Skåne 1658 för att kunna införa enväldet i Danmark två år senare.
Adelns dominans och gamla danska lagar och regler gjorde Skåne efterblivet, men var också en faktor bakom jordbruksrevolutionen under 1800-talet då Macklean kunde vräka hela Skurups by och genomföra enskiftet, argumenterar Wetterberg. Det banade väg för Kockums jordbruksredskap och vagnar när Skåne blev det järnvägstätaste landskapet i Sverige. Skånska Cementgjuteriet kunde grundas tack vare geologen Torell som fått nys på portlandcementet och leran i Lomma och R F Berg som utvecklade en storindustri från detta.
Wetterberg poängterar att flertalet av Skånes större bolag tillkommit på kalkmoränen med Lindab, Novato och Peab på Bjärehalvön som några av undantagen, men att ett nytt spår påbörjats med företag såsom Axis och Massive, som är frikopplat från kalkmoränen och snarare bygger på Lunds Tekniska Högskola och vad den för med sig.
Föredraget ägde rum på konferensen Skånes ekonomi arrangerad av tankesmedjan Intelligence Watch den 29 oktober 2024.