Tas process- och genomförandebesluten och miljötillståndsprocessen går väl kommer VA Syd att starta bygget av projektet MAXIMA 2027, kostnadsberäknat till 17,5 miljarder kronor, för att ha det klart 2035. Det handlar om ut- och ombyggt Sjölunda avloppsreningsverk och två avloppstunnlar, en i söder från Turbinen i Malmö till Sjölunda och en i norr som ansluter Källby i Lund, Hjärup, Lomma och Burlöv till Sjölunda. Det sade VA Syds samhällsbyggnadschef Karin Fernström när hon talade på “Intelligence Watch Summit: Samhällskritisk infrastruktur” den 29 april 2024. Ett genomförandebeslut med en rambudget har därefter fattats (den 18 juni) av VA Syds förbundsfullmäktige, vilket gör att projektet kan gå vidare med en detaljerad planering av hur avloppsreningssystemets olika delar skall byggas, nödvändiga miljötillstånd och förberedelser för upphandlingar.
Det finns flera skäl till att MAXIMA behövs. För det första är dagens reningsverk byggda i början av 1930-talet i Källby och 1960-talet i Sjölunda. En del av infrastrukturen är sliten och miljökraven har ökat sedan dess. Dessutom har befolkningen ökat kraftigt och med MAXIMA kan vatten från 700 000 sydvästskåningar renas, motsvarande 820 000 personekvivalenter (som även medtar behoven från industri och näringsliv). Det handlar också om att skydda vattenmiljöer från bräddning (tillfälligt utsläpp av avloppsvatten som görs när ledningsnätet eller reningsverk blir överbelastat), återvinna energi och näringsämnen samt att skapa ett robust, redundant och driftsäkert avloppssystem inför kommande klimatförändringar.
Det underinvesteras i VA i Sverige, för endast cirka 20 miljarder kronor årligen mot ett uppskattat behov av 31 miljarder, sade Fernström som vill undvika en “energikris för vatten”. VA Syd är ett kommunalförbund bildat 2008 av Malmö och Lund, som Burlöv anslöt 2011, Eslöv 2012 och Lomma 2019. Läs mer om VA Syd och projektet MAXIMA här.