Skip to content Skip to footer

Hampus Jakobsson: Pale Blue Dot investerar för en hållbar framtid

VC-fonden Pale Blue Dot har dragit in närmare 2 miljarder kronor och såddinvesterat i 33 bolag under fyra år. Tillsammans med bl.a. Heidi Lindvall och Joel Larsson investerar Hampus Jakobsson i startups som jobbar med lösningar på klimatkrisen. I ett samtal med Anders Olshov berättar Hampus att han inte är intresserad av att investera i lösningar som inte är kompatibla med en hållbar framtid, vilket gör att en förståelse för världen 2040-2050 är central i investeringsbesluten. “Om vi inte löser klimatet har de andra investeringarna ingen betydelse”, säger han och problematiserar i det absurda i att en VD för ett oljebolag vars verksamhet dödar människor får bonus och att AP-fonderna tillåts investera i dessa bolag. Han tycker också det är absurt att vi inte har en köttskatt.

Pale Blue Dot investerar i innovationsföretag med en global ambition. Som exempel nämner han mobilityföretag som ställer om fossilflottor till elektriska flottor och företag inriktade på stålkraftsoptimering, värmepumpsoptimering och källsortering. Han saknar den globala ambitionsnivån hos många svenska startups. Det är en anledning till att antalet investeringarna i Norden så här långt endast uppgår till fem stycken. Han berättar att han analyserar bolagen och räknar på dem, men att magkänslan är viktig vid investeringsbesluten och liknar det vid pokerspelet Texas hold’em: ”Du får aldrig se alla korten på bordet utan måste med en bra hand avgöra om det är värt att chansa.” Han har varit verksam som investerare i 14 år och har lärt sig en del genom åren. Innan Pale Blue Dot var han affärsängel och investerade då i drygt 100 startups för de runt 70 miljoner kronor som lösgjordes efter försäljningen av företaget TAT där han var en av grundarna. Samtalet ägde rum på konferensen Skånes ekonomi arrangerad av Intelligence Watch den 24 oktober 2023.

Tankesmedjan Intelligence Watch

Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor. Genom kvalificerad analys och forskning, framtidsspaning och opinionsbildning inom dessa områden och därtill hörande tvärvetenskapliga områden som stadsbyggnad, hälsa och kommunikation med mera bidrar tankesmedjan till ett bättre Sverige och en bättre värld. Intelligence Watch har sin bas i södra Sverige och drivs som ett offentligt-privat samarbete utan vinstintresse och med finansiering från företag, offentliga organisationer och akademi.

© 2024 Intelligence Watch. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates